
 
WORKSAFE SERVICES DIVISION 

OCCUPATIONAL HEALTH AND SAFETY  
LEGISLATIVE INTERPRETATIONS 

Topic 
 
Bootleg - Definition 
 

Issued by: V.P., WorkSafe Services 

Statute Regulation 96-105 Date Issued:  January 17, 2001  

Section 2 Date Revised:        

 
“bootleg” means a remnant of a blast-hole that has been charged and fired and that has been 
determined not to contain any explosive after a charge has been fired; 
 
Question 
Does the definition of “bootleg” include the side wall of the blast hole that is completely exposed 
by the blast? 
 
Response: 
The purpose of the definition is to protect workers from the dangers of working near explosives 
that may remain after a blast.  As the side wall of a blast hole that remains on the side, ceiling or 
floor of the blast area is completely exposed, not likely to contain explosives, and easily 
inspected, a bootleg is the end portion of a drilled hole that remains on the drilling face when the 
blast does not break the rock completely to the end of the drilled limit of the hole.  A bootleg is 
not the remnant of the sidewall where the blast has occurred. 
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